Skip to main content
ISH - Impressionen

Close to you - Het merk TECE

De ISH en een rond jubileum van het bedrijf vallen in 2017 samen. Voor het 30-jarige bestaan heeft TECE een nieuwe merkaanwezigheid ontwikkeld: het nieuwe design omvat optisch de gedefinieerde merkessentie die effect moet hebben op klanten, markten en medewerkers. TECE heeft zijn DNA bepaald: Waarvoor staat het bedrijf in de toekomst? Waar moet het merk heen? De TECEnews-redactie sprak vlak voor de eerste merkpresentatie voor medewerkers en huisvrienden met bedrijfsleider Hans-Joachim Sahlmann en marketingmanager Petra Bischof.

Een merk is het distillaat van alles dat een bedrijf te bieden heeft.

TECE - Close to you
Meneer Sahlmann - alles nieuw voor de ISH?

Hans-Joachim Sahlmann: Nee. Natuurlijk niet. TECE blijft TECE. Maar we zullen ons verder blijven ontwikkelen. Daarvoor dien je allereerst te analyseren wat we goed gedaan hebben, waar we staan. We tasten ons DNA niet aan. Dat doe je niet met erfgoed. TECE heeft in de afgelopen 30 jaar een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Dat ervaren wij, die er altijd bij zijn geweest - maar ook de klanten, de branche en ook de waarnemers uit de media bevestigen het. Men mag niet vergeten: we zijn de oprichter en directeur van ons bedrijf verloren. Want Thomas Fehlings was niet alleen de eigenaar, hij was onze kapitein en ons kompas. Als zijn jarenlange zakenpartner zag ik het als mijn zeer persoonlijke verplichting om het DNA dat ons succesvol gemaakt heeft te documenteren - en dit mede te handhaven.

Petra Bischof: Indien ik als relatieve nieuweling daar de blik van een buitenstaander aan mag toevoegen... Ik heb TECE als een zeer doortastend, creatief en toekomstgeoriënteerd bedrijf leren kennen. Maar de snelle groei vergt steeds opnieuw verfijnende aanpassingen en optimalisering van het omgaan met onze klanten. Oftewel: woorden en daden met het oog op de toekomst.

De nieuwe slogan is "close to you" - in het Nederlands zoiets als "dicht bij jou". En wat betekent dat?

Petra Bischof: Natuurlijk gaat het altijd om de klanten en "you", dat staat voor de branche, dat zijn de mensen waar wij zaken mee doen en voor wie wij onze producten maken. TECE was en is een bedrijf dat zich altijd heel sterk op de klant georiënteerd heeft. Anders zouden we hier nu niet geweest zijn.

Die Marke TECE - volles Haus
Een volle zaal: Hans-Joachim Sahlmann legt de bedrijfscultuur uit.
Maar moet het in het Engels?

Petra Bischof: We wilden iets dat overal gelijkluidend zou zijn. En TECE is tegenwoordig een internationale groep, waarin vele landen verenigd zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat onze klanten de slogan begrijpen. Het is duidelijk: Maar deze overtuiging met betrekking tot het merk komt alleen over als we er ook naar leven. Klanten moeten het "close to you" zelf beleven, dan begrijpen ze het zonder woorden.

Hans-Joachim Sahlmann: Dicht bij de klant zijn - dat is voor ons niets nieuws. Thomas Fehlings heeft het ooit al eens gezegd. Hij stamde uit een ingenieursfamilie en hield een vragencultuur in stand: "Kan het beter, gemakkelijker, mooier?" Deze manier van denken heeft van TECE een nieuwsgierig bedrijf gemaakt, gedreven door ideeën en innovatie. We hebben onze klanten steeds opnieuw verrassende oplossingen aangeboden. Maar we hebben de klanten niet alleen vragen gesteld, we bleven ook heel dichtbij hen. Als men een goed toiletreservoir wil ontwikkelen, moet men bijhouden hoe de loodgieter met het beste toiletreservoir op de markt omgaat, hoe hij die installeert of repareert. Men moet zien wat goed is - en waar er nog iets te verbeteren valt.

Petra Bischof: "Close to you" gaat nog verder. Wij verbinden ons ertoe om de klant bij te staan. Wie dat hoog in het vaandel heeft staan, wordt daaraan afgemeten. Psychologie is daarbij een belangrijke factor. Het "dichtbij de klant staan" heeft ons al een generatie lang succes opgeleverd - en dat zal ook de richtlijn voor de toekomst zijn.

TECE - Hans-Joachim Sahlmann
Krachtig en van harte: Hans-Joachim Sahlmann legt de nieuwe merkslogan uit.
Kunt u een voorbeeld geven van hoe dat in de praktijk zou moeten gaan?

Hans-Joachim Sahlmann: We hebben van tevoren de mensen voor wie we werken vragen gesteld: klanten, ontwerpers, architecten, investeerders in onroerend goed en vooral de vakmensen. We hebben hen gevraagd hoe ze ons zien en wat ze van ons verwachten. Architecten, badkamerontwerers en eindgebruikers verwachten van ons vrije ruimte voor design en indeling. Dan is de inspiratie van belang, die voorwandmontage of een hoogwaardige bedieningsat kan bieden bij een badkamerontwerp; veel belangrijker dan het reservoir daarachter, dat gewoon moet werken.

Ontwerpers en aannemers verwachten van ons ondersteuning bij de planning - en service bij de afhandeling van specifieke projecten. Dat is iets geheel anders. Daar geldt: sterk zijn, en er zijn als dat nodig is. Afsraken en beloften nakomen. En garanties bieden als het gaat om brandveiligheid, geluidsisolatie en het voldoen aan de geldende normen.

En onze gebruikers, de mensen op de bouwterreinen, willen producten en oplossingen die installatie en montage gemakkelijker maken en geen problemen veroorzaken. Dat geldt evenzeer voor het buizensysteem als voor de modulaire vetafscheider die door een deur kan. We moeten bij de ontwikkeling praten met de mensen die de producten later aan of in elkaar moeten schroeven of bevestigen. Die mensen willen met onze producten gewoon ontspannen hun werk kunnen doen.

Wij hebben de competentiegebieden bepaald – waar onze klanten onze sterke punten zien.

Petra Bischof: We hebben voor elk van deze klantengroepen standpunten bepaald en boodschappen geformuleerd. En ieder product, iedere service die wij aanbieden wordt daaraan afgemeten. De toegevoegde waarde: klanten verwachten expertise van ons, ten eerste: in design en vormgeving, ten tweede: in projecten en plannen, en ten derde: in installatie en montage. Op deze drie competentiegebieden zijn wij met onze systemen, producten en dienstverlening zeer sterk.

Vorstellung TECE - Markenevent
U heeft vandaag op het podium voor 500 medewerkers en vrienden van uw bedrijf deze merkontwikkeling als een proces van bijna twee jaar omschreven. Waarom is deze uitgebreide investering gerechtvaardigd?

Hans-Joachim Sahlmann: Een merk is het distillaat van alles dat een bedrijf te bieden heeft. Dat is nu even informeel geformuleerd, maar ik kom uit Münsterland, en de analogie met Schnapps raakt de kern van de zaak. De spirit en de geest die je in een goede fles sterke drank vindt is een symbool van het uitmuntende werk van de distilleerder. Wij weten nu, na dit proces, beter dan ooit wat we kunnen - en we weten ook waar we ons in moeten verbeteren. We hebben de spirit van TECE gedefinieerd.

Petra Bischof: Onze zelfkennis is toegenomen en we verplichten ons consequent om dicht bij de klant te blijven. Maar uit het nieuwe logo, de slogan en de gehele opgedane kennis dient een houding ten opzichte van de klant en de markt te ontstaan. Dat is ons doel. Dat is het doel van ieder bedrijf dat zich aan dit moeilijke onderwerp waagt.

TECE - Petra Bischof
Marketingmanager Petra Bischof: De slogan "close to you" brengt het bedrijf op één lijn met betrokkenheid bij de klant.