Skip to main content
Duurzaam leidingsysteem TECEflex Zaans Medisch Centrum 5

Zaans Medisch Centrum kiest voor duurzaam TECEflex

Nog niet zo lang geleden vond de opening plaats van het Zaans Medisch Centrum. Het gebouw, inclusief de unieke aangrenzende zorgboulevard, is ontworpen door Mecanoo architecten en is een van de meest duurzame ziekenhuizen van Nederland. Onderzoeksorganisatie BREEAM NL beoordeelde de duurzaamheidsprestaties van het gebouw zelfs met drie sterren ('very good').

Totaalinstallateur Unica kiest voor TECE
De ontwikkeling en realisatie van het project was in handen van projectontwikkelaar VORM Bouw. Vanwege de korte doorlooptijd en de complexiteit van het project schakelde VORM Bouw totaalinstallateur Unica in voor de installatiewerkzaamheden. Hoewel het leidingwerk van TECE oorspronkelijk niet in het bestek voorgeschreven stond, gaf Unica duidelijk de voorkeur aan het duurzame kunststof leidingsysteem TECEflex. 

Duurzaam leidingsysteem TECEflex Zaans Medisch Centrum 2

TECEflex is duurzaam
TECEflex is een universeel kunststof leidingsysteem dat wordt toegepast voor drinkwater-, cv- en persluchtinstallaties. De kern van de meerlagen TECEflex buis is via elektronenbestraling "vernet". Daardoor heeft de buis een goede bestendigheid tegen hoge temperaturen en drukken. Door de stompgelaste aluminium kernlaag is de buis absoluut diffusiedicht. Dankzij deze voordelen gaat de buis minstens vijftig jaar mee.

Lager energiegebruik
Voor het maken van een verbinding wordt de buis eerst op getrompt. De binnendiameter van de buis is daardoor net zo groot als de fitting. Daardoor zijn er geen vernauwingen het geval, dus is de doorstroming beter. Dit betekent een lager leidingverlies waardoor er pompen kunnen worden toegepast met een kleinere opvoerhoogte. Minder pompvermogen zorgt voor een substantieel lager energiegebruik, dus uit oogpunt van duurzaamheid is dit een slimme oplossing.

Duurzaam leidingsysteem TECEflex Zaans Medisch Centrum 3

Hygiënische verbindingen
Alle TECEflex fittingen bestaan uit een speciale legering van brons, messing of kunststof. Dankzij de axiale verbindingstechniek zijn er geen onhygiënische o-ringen van toepassing. Bovendien bestaat de fitting uit één geheel zonder dode tussenruimtes of spleten, zodat er geen bacteriën kunnen ontstaan.

Efficiënte keuze
Met acht verschillende diameters van 14 t/m 63 mm, kunnen met TECEflex alle leidingen effectief worden aangelegd, ook de stijgleidingen. Bijvoorbeeld van de cv-ketel naar alle radiatoren, van de warmtepomp naar de vloerverwarming, van de boiler naar alle tappunten. Door de grote keuze in diameters kan de meest efficiënte en duurzame leidingdiameter worden gekozen.

Duurzaam leidingsysteem TECEflex Zaans Medisch Centrum 4

© Foto header: Mecanoo Architecten